Warning: Declaration of YOOtheme\Theme\Wordpress\MenuWalker::walk($elements, $max_depth) should be compatible with Walker::walk($elements, $max_depth, ...$args) in /web/htdocs4/euforkaeu/home/www/wp-content/themes/euforka/vendor/yootheme/theme/platforms/wordpress/src/Wordpress/MenuWalker.php on line 115

Komunikace na bitevním poli

Anna Fliegerová

Přinášíme vám další díl naší oblíbené série „Velký Mark a jeho trampoty“! Určitě si vzpomenete na náš nedávný článek o Marku Zuckerbergovi a o jeho výhružce o odchodu z prostoru Evropské unie. Mark se na nás zlobil kvůli zákonu, který mu zakazuje posílat naše uživatelská data na servery v USA. Ale události posledních dní – tedy ruská invaze na Ukrajinu – výrazně zamíchaly kartami a Velkému Markovi srazily hřebínek.

Stejně jako celý svět se Meta a její produkty (především Facebook a Instagram) přidaly k sankční politice proti Rusku… A pak následoval zákaz od samotného Putina. Ten umlčel nejprve Facebook a v pondělí 14. března i Instagram. Vzhledem k tomu, že sociální sítě jsou v současné době jedna z mála platforem, která dovolovala občanům a občankám Ruska do jisté míry nefiltrovaně informovat o dění v Rusku a zároveň konzumovat necenzurované zprávy zvnějšku, je to docela citelný zásah. Nebo není?

Poprosili jsme naši známou, která už nějaký ten pátek studuje v České republice a je původem z Ruska, aby nám řekla, jak se to s celou tou věcí u ní doma vlastně má. A protože, by veřejné vystoupení či komentář proti Putinově režimu mohlo jí i celé její rodině vysloužit 15 a více let za ruskými mřížemi, budeme jí dnes říkat Ljudmila.

Ljudmila se brzy musí vrátit domu. Přestože ji ze strany univerzity, na které studuje, byla poskytnuta veškerá možná pomoc, sankce, kterým teď ruští obyvatelé čelí, dostaly Ljudmilu a její rodinu do situace, kdy již není možné, aby ji blízcí z Ruska finančně podporovali. Teď mluvíme především o vyřazení některých ruských bank ze systému SWIFT (blíže k tomu náš jiný článek).

Ljudmila se tak rozhodla najít si práci, aby mohla pokračovat ve studiu u nás v České republice, ale bohužel se setkala s neduhem české občanské společnosti, který není ničím jiným než kombinací historických souvislostí a nálepkování. A protože Ljudmile rychle dochází čas, nezbylo jí než poprosit o výjimku dokončit tento akademický rok v online formě a co nejrychleji odcestovat do Ruska. Doufáme, že se brzy vrátí, a především že bude spolu se svou rodinou v bezpečí.

 

Zeptali jsme se Ljudmily, jak že se to tedy má s těmi sociálními sítěmi a celkově s komunikačními platformami u nich v Rusku.

Tak takový Instagram funguje výborně i přes to zablokování. Zato Facebook skoro nefunguje, ale znáš lidi. Vždycky si najdou nějakou tu cestu, jak to obejít. Takže když použiješ VPN [soukromou virtuální síť – pozn. autorky], tak i Facebook běží jak po másle. Problém jsou ta nezávislá média, ale i to u nás doma vyřešili. Všichni teď používají Telegram. Dalo by se říct, že na Telegramu jsou teď všichni normální Rusové. I Bělorusové používají Telegram. Tam si čtou zprávy, a hlavně komunikují mezi sebou. Já jsem na Telegramu prakticky pořád.

Funguje Vkontakte? [Vkontakte je ruská obdoba Facebooku – pozn. autorky]

Tak na ten žádný normální Rus nechodí. Používá ho pořád dost lidí, ale moc dobře víme, že ho sleduje ruská policie. Teda když si ruská policie zažádá, tak Vkontakte jí dá informace o každém uživateli. Takže pokud je potřeba zjistit, co se doopravdy děje, nikdy se to na Vkontakte nedozvíš.

Jak se svolávají protesty v zemi, kde není svoboda slova?

Jedině přes Telegram. Všechny informace ohledně protestů dává na Telegram Fond boje proti korupci a jinam se to nesmí dostat. Ale už ani to není úplně bezpečné. Policie prý v moskevském metru dokonce zastavuje lidi a přikazuje jim odevzdat telefon a ukázat jejich Telegram. Když mi to říkali, tak jsem tomu nechtěla věřit, ale už věřím všemu. Prý zjišťují, jestli mají lidé přístup na nezávislá média jakéhokoliv druhu a jestli si čtou nezávislé zprávy. Jestli je pak policie odvedla, to už nevím, ale popravdě bych se tomu vůbec nedivila.

Co zpravodajství v Rusku?

To je mrtvé. V ruské televizi není ani zrnko pravdy. Všechno jsou to jen lži a propaganda. Rusové, ale i Bělorusové, které znám, se na televizi nedívají, protože se z ní stejně nic doopravdy nedozví a z té propagandy už je jim taky špatně.

Chodí někdo na Facebook, když zrovna funguje?

Skoro vůbec. Ani Rusové ani Bělorusové. Nikdo. Ale Facebook jsme moc nepoužívali ani předtím. Máme Vkontakte a ten je hodně podobný Facebooku, tak nám to ani nepřišlo jako velký rozdíl. Popravdě, moc Facebook nepoužívám ani teď a dlouho mi trvalo, než jsem si zvykla jen na Messenger. Mám trochu strach, že zapomenu, jak to používat, až se vrátím domu.

 

Závěrem: No, jedno je jasné. Když teď Mark přišel o zbytek facebookových příznivců v Rusku a Bělorusku, tak už na nás Evropany asi nebude jen tak cenit zuby. A tak končí příběh o strašném Velkém Markovi a s velkou pravděpodobností začíná příběh o Beránku Markovi, ale co doopravdy přinese v dnešní nejisté době budoucnost, si netroufne předpovídat nikdo z nás.

 

Ljudmile děkujeme a přejeme jen to nejlepší; především to, aby se nám co nejdříve vrátila.

 

Grafika: Jakub Janega

Kontakty info@euforka.eu

Koordinátor projektu

Bc. Antonín Nenutil
student UP

Garantka projektu

doc. Mgr. Andrea Hanáčková, Ph.D.
prorektorka pro komunikaci a stud. záležitosti

Garantka projektu

Mgr. Vladimíra Sedláčková
komunikace a stud. záležitosti

Copywriting a sociální sítě

David Cestr
student UP

Audio produkce

Denis Špringer
student UP

Editorka textů

Helena Hrubá
studentka UP

Garant copywriting a soc. sítě

Mgr. Vojtěch Duda
vnější vztahy UP

Grafické práce

Bc. Adéla Gajdošíková
studentka UP