Warning: Declaration of YOOtheme\Theme\Wordpress\MenuWalker::walk($elements, $max_depth) should be compatible with Walker::walk($elements, $max_depth, ...$args) in /web/htdocs4/euforkaeu/home/www/wp-content/themes/euforka/vendor/yootheme/theme/platforms/wordpress/src/Wordpress/MenuWalker.php on line 115

České univerzity Ukrajině

Anna Fliegerová, David Broul

Ruská agrese na území Ukrajiny, která nabírá od úterní noci na obrátkách, vyvolala vlnu nevole a solidaritu s občany Ukrajiny po celém světě. Na konflikt a politováníhodnou situaci Ukrajinců už reagovala celá řada politiků, nevládních subjektů, spolků, ale i akademické prostředí. Rozhodli jsme se Vám proto nabídnout reakce vybraných českých univerzit, přičemž přikládáme i naše osobní slova podpory.

 

Univerzita Palackého v Olomouci

Jako první vyjádřila podporu ukrajinským studentkám, studentům, zaměstnankyním a zaměstnancům Univerzita Palackého v Olomouci. Potvrdil to Egon Havrlant, mluvčí univerzity. Podpora v případě dalšího vyhrocení konfliktu zahrnuje spolupráci s tlumočníky, psychology, právníky a dalšími odborníky, jejichž pomoc by si v případě další eskalace konfliktu mohli studentky a studenti a popřípadě i zaměstnanci vyžádat.

V současné chvíli se tato pomoc zaměřuje především na studenty a akademiky žijící či krátkodobě studující a pracující na území ČR. Ale jak řekl sám rektor UP Martin Procházka, univerzita situaci na hranicích pozorně sleduje a je zcela oddána jakékoliv podpoře, kterou budou ukrajinští kolegové potřebovat. Na Univerzitě Palackého v současné době studuje 150 studentů a pracuje 20 zaměstnanců ukrajinského původu.

Více informací včetně prohlášení doktorandky Lucie Řehoříkové na stránkách UPOL.

 

Univerzita Karlova

Hned po Univerzitě Palackého následovala podpora z Prahy – z Univerzity Karlovy. Podobně jako UP vyjádřila soucit se všemi ukrajinskými studentkami, studenty, kolegyněmi a kolegy, kteří studují či pracují na území ČR, ale rovněž vzpomenula i na kolegyně a kolegy přímo na území Ukrajiny.

Univerzita Karlova podporuje diplomatické řešení, ale v případě potřeby je připravena nadále přijímat zahraniční studentky a studenty, jejichž svobody byly napadeny ruskou agresí. Zahraniční studenti a studentky mohou využít částečného Stipendia Václava Havla. UK uvedla, že v současné době na univerzitě působí 830 studentek, studentů, asistentek a asistentů a veškerá pomoc, kterou je univerzita schopna v současné době poskytnout, jim je plně k dispozici. Celé prohlášení je na stránkách univerzity zveřejněno i v ukrajinštině

 

Masarykova univerzita

Svoje prohlášení k situaci vydala rovněž Masarykova univerzita v Brně. Vedení univerzity je hluboce znepokojeno vývojem situace na Ukrajině. Zdůrazňuje, že každý nezávislý stát má právo se demokratickým způsobem rozhodovat o své budoucnosti. MUNI odsuzuje akce podniknuté Ruskem a tlak, který na Ukrajinu vytváří. Vedení ruskou agresi odmítá jako jednání, které nemá v 21. století místo.

MUNI následně dodává, že v případě eskalace celé situace je rovněž připravena podpořit studenty a akademiky, avšak debata o konkrétních cestách pomoci ze strany univerzity stále probíhá. Nicméně připomíná předešlou pomoc běloruským studentům a kolegům a říká, že minimálně podobným způsobem je odhodlána pomoci i studentům a akademikům na Ukrajině.

 

Univerzita Hradec Králové

Hradecká univerzita po několika hodinách následuje a vyjadřuje jasný nesouhlas s postupem Ruské federace. Současné jednání Ruska označuje za neomluvitelné porušení mezinárodního práva a za stejně neomluvitelné popírání práv a svobod suverénního státu Evropy. Podle vedení univerzity takové jednání nepatří do civilizované společnosti 21. století a zasluhuje jedině odmítnutí.

UHK dodává, že kromě tohoto symbolického odmítnutí všech dosavadních kroků Ruska v současné době také oslovuje všechny zaměstnance a zaměstnankyně, stejně tak studenty UHK ukrajinské národnosti, kteří by agresí a celou situací na Ukrajině byli bezprostředně ohroženi. Nakonec zdůrazňuje, že univerzita a její čtyři fakulty hrdě a pevně stojí za územní celistvostí Ukrajiny, myslí na své studující a zaměstnance, které ohrožuje současná bezprecedentní bezpečnostní krize, a je připravena pomáhat.

 

 

Západočeská univerzita

Prohlášení UHK následuje i vedení Západočeské univerzity v Plzni, které v krátkém příspěvku na Facebooku vyjádřilo podporu Ukrajině. Podpořilo její nezávislost a suverenitu a nadto připojilo, že všechny myšlenky z Plzně směřují k ukrajinským občanům, včetně studentů a akademiků, ať už se nacházejí na Ukrajině nebo na území ČR. Přes současný vývoj ZČU doufá v mírové řešení situace.

 

 

Euforka Ukrajině

My, euforkářky a euforkáři, chceme v první řadě vyjádřit naši podporu kolegyním a kolegům z Ukrajiny, kdekoliv se právě teď nacházejí. Obrovská spousta z Vás nyní pobývá v České republice v nepředstavitelné nejistotě o další osud Vaší země. Chceme Vám vyjádřit solidaritu a porozumění.

Jako občané země, která si rovněž prošla okupacemi cizím agresorem – a velmi bolestivě právě politickými předchůdci současného Ruska – zcela rozumíme Vašim obavám a stojíme zcela při Vás. I když my osobně jsme invazi cizích vojsk na území naší země nezažili, mnoho našich blízkých si tu poslední pamatuje velice živě, a tato strašná zkušenost je navždy vtisknuta do naší národní identity.

Jednoznačně zavrhujeme ruskou agresi, která narušila integritu a suverenitu jednotné Ukrajiny. Konflikt, který byl zcela jednoznačně vyvolán Putinovým režimem a pošlapává Minské mírové dohody a mezinárodní právo jako takové, nelze tolerovat. Tento konflikt musí být ukončen a Ukrajině vrácena její jednota – zcela a bez výjimek. Za Ukrajinou stojíme jednotně a s přesvědčením, že ji Evropa ani další světové mocnosti nenechají na holičkách.

Události, které se odehrály v noci z pondělí 21. 2. na úterý 22. 2. nadále eskalují a jsou něco pro moderní dobu natolik nepřijatelného, že nezaslouží nic než naprosté opovržení a jasnou reakci.

Našim ukrajinským kolegyním a kolegům a všem obyvatelům Ukrajiny ze své pozice nedokážeme nabídnout více než naši podporu a myšlenky. Přesto věříme, že zůstanete pevní a jednotní a že historie Vaše odhodlání spravedlivě odmění. Tak jako před více jak třiceti lety odměnila naši zemi.

 

Tým Euforky

 

Grafika: Jakub Janega

Kontakty info@euforka.eu

Koordinátor projektu

Bc. Antonín Nenutil
student UP

Garantka projektu

doc. Mgr. Andrea Hanáčková, Ph.D.
prorektorka pro komunikaci a stud. záležitosti

Garantka projektu

Mgr. Vladimíra Sedláčková
komunikace a stud. záležitosti

Copywriting a sociální sítě

David Cestr
student UP

Audio produkce

Denis Špringer
student UP

Editorka textů

Helena Hrubá
studentka UP

Garant copywriting a soc. sítě

Mgr. Vojtěch Duda
vnější vztahy UP

Grafické práce

Bc. Adéla Gajdošíková
studentka UP