Warning: Declaration of YOOtheme\Theme\Wordpress\MenuWalker::walk($elements, $max_depth) should be compatible with Walker::walk($elements, $max_depth, ...$args) in /web/htdocs4/euforkaeu/home/www/wp-content/themes/euforka/vendor/yootheme/theme/platforms/wordpress/src/Wordpress/MenuWalker.php on line 115

Velký Mark opět v akci

Anna Fliegerová

Není to poprvé a určitě ani naposledy, co od nás uslyšíte o Facebooku, Instagramu, Metě, a především proslulém Markovi Zuckerbergovi. On se totiž poslední dobou dost činí! Určitě Vám neunikla zpráva, kterou evropský kontinent považuje za praktický konec moderních dějin, a to, že by se Facebook (sociální síť) a Instagram měly v budoucnu jaksi odporoučet z evropského prostoru. Je to samozřejmě velmi znepokojující zpráva, protože – a tady si to všichni musíme přiznat – s kolika lidmi dennodenně komunikujeme právě přes tyto sítě, a přitom na ně nemáme ani telefonní číslo! My se dnes společně podíváme na to, proč (teď už) děsivý velký Mark vyhrožuje koncem jedné éry. Jaké to bude mít následky a zdali už existují náhradníci Facebooku.

 

Dobře pro nás!

Tak pro začátek se experti shodují, že odchod Zuckerbergovy Mety/Facebooku z evropského trhu by mu prospěl. Prospěl by evropskému trhu, ne Markovi. Přirozeně dává smysl, že pokud by takový gigant jako Facebook, mnohokrát obviněný z vytváření monopolu, zmizel, udělal by místo pro menší a třeba i nové firmy. Rozhodně by také ztížil snahy stalkerů. Ale na co člověk hned nepomyslí, je fakt, že by tento krok napomohl i ke snížení věčného tlaku ze strany influencerů na běžného uživatele. No ano! Že by vymizení Facebooku a Instagramu bylo částečnou odpovědí na postcovidovou náladu na našem kontinentu?

Odborníci rovněž zdůrazňují, že by se tak dalo vzniknout i staronovým odvětvím marketingu, protože opravdu velké množství reklam na nás vyskakuje právě na faceboocích a instagramech všech těch dokonale naleštěných influencerských životů. A klasická reklama se, nadneseně řečeno, zanedbává. A jak už bylo jednou zmíněno, určitě by to netrvalo dlouho a trh by zaplnily jiné platformy. A my bychom alespoň podpořili lokální výrobu.

 

…nikdo nesmí stát nebo nebudu hrát!

Proč že se na nás Mark tak naštval? Rozhodně to bude mít co dočinění s tím, jak mu jisté regulační orgány zakázaly přenášet data – naše uživatelská data – na servery do USA. Soudní dvůr Evropské unie již v roce 2020 označil dohodu mezi EU a USA o předávání osobních dat uživatelů právě mezi unií a Amerikou za neplatnou! Ergo Mark má rozhodně smůlu. Ten rovněž explicitně prohlásil, že přesun dat na servery v USA je kritický a bez něj není možné nabízet v evropském prostoru top 10 svých nejvýznamnějších produktů. Do této top 10 patří samozřejmě již zmiňovaný Facebook a Instagram.

 

Dosažitelná utopie s malým háčkem

Pojďme se teď přesunout do pomyslné „doby postfacebookové“ (jsme si jistí, že toto datování se uchytí se zkratkou d.p.f., pokud se nebude plést se zkratkou pro filtry pevných částic a katalyzátory) a koukneme na naše vyhlídky. A ty nejsou vůbec špatné! Je sice pravda, že v minulém roce 90 milionů malých i velkých firem využilo Facebook k sebepropagaci. Podle serveru Hootsuite se tyto podniky primárně prezentují právě prostřednictvím Facebooku a pro svoji interní komunikaci používají Messenger stejně tak, jako pro komunikaci se zákazníkem.

Chápeme! Bez facebooků a instagramů to hold bude těžší anebo alespoň jiné. Co nás ale může uklidnit, je fakt, že na tom budeme všichni stejně. Pokud trochu přeparafrázujeme oblíbenou hlášku z Limonádového Joea: „Tvůrce nebo konzument, my jsme jedna rodina!“ Nám se to bohužel nerýmuje, ale smysl to dává.

Přechod by pro firmy byl trochu bolestivý. Takový výpadek hlavních propagačních kanálů by pro ně mohl znamenat i to, že by se dočasně musely obejít bez jistoty příjmů, což s nejistou dobou covidovou není nic, na co by se kdokoliv mohl těšit. Co by mohlo ovšem být tím opravdu znepokojujícím faktorem je pravděpodobný přesun těchto reklam do vyhledávačů. Ano, míříme přesně ke Googlu, který rovněž čelí již několikátému obvinění z utváření monopolu. Mimo to by se ovšem marketing mohl vrátit i zpět do offlinu. Kdo by to byl řekl, že se jednou budeme těšit na další billboardy a novinovou inzerci!

 

Kdo pak zvítězí?

A teď k tomu, na co jsme upozorňovali na začátku. Zavřou se dveře, ale otevře se okno. V tomto případě dveře pro Marka a okno pro novou/jinou sociální síť. Například Rusové už nějakou tu dobu frčí především na VK.com. Vkontakte je aplikace v Rusku oblíbenější než Facebook, tak proč by něco podobného nemohlo být u nás. Neradi bychom však za současné tíživé situace dávali Rusko za pozitivní příklad. Zkrátka je to příklad bez přívlastku. Teď už víte že něco takového existuje a nemáte zač.

Vyhlídka na dobu, kdy by musel provozovatel služby nebo výrobce/prodejce zboží navázat opravdový kontakt se zákazníkem, nezní vůbec špatně. Co by pravděpodobně utržilo velkou porážku jsou PPC („pay per click“, česky „platíš za prokliknutí“) reklamy. Ty se díky platformám Facebook a Instagram staly skutečným zlatým dolem.

Tady nás napadá: Co ti lidé – dobře, říkejme jim zákazníci – kteří nějakou firmu objeví právě na jedné z možná mizejících platforem? Firmu i její produkty a služby si zamilují, ale firma spolu s Facebookem udělá velké pápá a zákazník bude smutný. Na to experti říkají, že pokud se firmě podaří vytvořit komunitu a pak úspěšně přesedlat na jinou platformu nebo změnit přístup k reklamě, má tak prakticky vyhráno, protože fanoušci, a především ti, co se dobrovolně hlásí k firemním komunitám, jim zůstanou věrní.

A velkými vítězi po odchodu Marka z EU by byly například takový Twitter či LinkedIn, široce užívané zavedené sítě, ale také staré dobré blogy a newslettery. Pro Euforku se blýská na moc hezké časy.

 

To vím opět naprosto přesně…

A teď k té poslední a největší výhodě! Detox! Přizná se ten, kdo už alespoň jednou v životě odložil, odinstaloval či se odhlásil ze sociálních sítí… A jak jste se cítili poté, co Vám odezněl absťák? Lehce, bezstarostně, nezajímalo Vás, kdo si co kde koupil nového, nezáviděli jste a možná Vám chyběli někteří přátelé, tak jste se s nimi setkali osobně? Takže Vám vlastně bylo hezky? Možnost se v dnešní materiálním světě přestat srovnávat s naším okolím, které nás bombarduje zprava zleva je nedocenitelná. Pravděpodobně by prospěla většině z nás a trochu by pozvedla naše ztěžklé hlavy.

Pro ty, kteří ještě stále vnitřně či nahlas křičí hrůzou při vykreslení tohoto skoro utopistického scénáře – máme pro vás dobrou zprávu. Vzhledem k tomu, že evropský trh tvoří jednu čtvrtinu všech příjmů Mety, je vysoce nepravděpodobné, že Mark z EU opravdu odejde. To se spíše přizpůsobí unijním podmínkám a naše nevědomá agónie bude pokračovat.

 

Grafika: Jakub Janega

Kontakty info@euforka.eu

Koordinátor projektu

Bc. Antonín Nenutil
student UP

Garantka projektu

doc. Mgr. Andrea Hanáčková, Ph.D.
prorektorka pro komunikaci a stud. záležitosti

Garantka projektu

Mgr. Vladimíra Sedláčková
komunikace a stud. záležitosti

Copywriting a sociální sítě

David Cestr
student UP

Audio produkce

Denis Špringer
student UP

Editorka textů

Helena Hrubá
studentka UP

Garant copywriting a soc. sítě

Mgr. Vojtěch Duda
vnější vztahy UP

Grafické práce

Bc. Adéla Gajdošíková
studentka UP