Warning: Declaration of YOOtheme\Theme\Wordpress\MenuWalker::walk($elements, $max_depth) should be compatible with Walker::walk($elements, $max_depth, ...$args) in /web/htdocs4/euforkaeu/home/www/wp-content/themes/euforka/vendor/yootheme/theme/platforms/wordpress/src/Wordpress/MenuWalker.php on line 115

Zápisník z Erasmu vol. I

David Broul

Vsadíme se, že drtivá většina studentů si už dnes pod pojmem Erasmus nepředstaví toho Rotterdamského, humanistického myslitele, který sepsal slavnou satiru Chvála bláznivosti. Nene, v rámci programu Erasmus+ mají všichni studenti, ale i učitelé, stážisti či dobrovolníci možnost bezproblémově vycestovat do zahraničí – a to prosím již 35 let!

A když máme tak hezké výročí, rozhodli jsme spustit seriál o zážitcích z Erasmu. Studenti se s Vámi během následujících pondělků podělí o své dojmy, nezapomenutelná setkání i nepostradatelné zkušenosti, které nabyly právě díky účasti v programu Erasmus+!

A začneme Davidem, jedním z euforkářů, který absolvoval dva pobyty v rámci programu: v Belgii a ve Velké Británii.

Během svých řádných vysokoškolských studií (dnes jsem doktorandem) jsem si vybral dva řádné Erasmus výměnné pobyty: v Bruselu, na našem velvyslanectví, a ve Velké Británii na University of Portsmouth. Každý pobyt byl jiný, oběma dohromady jsem strávil tři čtvrtě roku a oba byly super!

První z nich, Belgii, jsem uskutečnil ihned po bakaláři na podzim r. 2018. Na naší bilaterální ambasádě jsem v pozici stážisty strávil tři a půl měsíce naplněné neskutečnými zážitky: ať už to byla účast na Evropském parlamentu podnikatelů, kde jsem byl jako jeden z prvních přítomen ukázce smlouvy o vystoupení Británie z EU, velká recepce k výročí 100 let vzniku Československa nebo prostě jen cesty po Vlámsku a Valonsku do měst Antverpy, Bruggy, Ypry, Ostendee, Lovaň… A samozřejmě jsem se především seznámil s prací jednotlivých odborů na ambasádě, přičemž jsem kolegům vypomohl – potud, pokud jsem mohl – s jejich agendou.

A na Brusel jsem navázal studijním pobytem v jihoanglickém přímořském Portsmouth, kde jsem se účastnil magisterského programu složenému z předmětů, kterým se nadále věnuju: mezinárodní vztahy, bezpečnostní studia, Evropská unie. Ale opět, vzpomínám hlavně na poznávací cesty po Británii, na návštěvu Westminsteru nebo na skutečně nezapomenutelné setkání s Mistrem Davidem Suchetem po představení hry The Price, ve které exceloval podobně jako po léta v kůži Hercula Poirota.

Prostě bylo toho hodně a bylo to tak fajn, že bych si to klidně zopakoval.

A co Vy a Erasmus? Nechtěli byste ho také zkusit?

 

Grafika: Jakub Janega

Kontakty info@euforka.eu

Koordinátor projektu

Bc. Antonín Nenutil
student UP

Garantka projektu

doc. Mgr. Andrea Hanáčková, Ph.D.
prorektorka pro komunikaci a stud. záležitosti

Garantka projektu

Mgr. Vladimíra Sedláčková
komunikace a stud. záležitosti

Copywriting a sociální sítě

David Cestr
student UP

Audio produkce

Denis Špringer
student UP

Editorka textů

Helena Hrubá
studentka UP

Garant copywriting a soc. sítě

Mgr. Vojtěch Duda
vnější vztahy UP

Grafické práce

Bc. Adéla Gajdošíková
studentka UP