Warning: Declaration of YOOtheme\Theme\Wordpress\MenuWalker::walk($elements, $max_depth) should be compatible with Walker::walk($elements, $max_depth, ...$args) in /web/htdocs4/euforkaeu/home/www/wp-content/themes/euforka/vendor/yootheme/theme/platforms/wordpress/src/Wordpress/MenuWalker.php on line 115

Tenhle job není pro mladý

Anna Fliegerová

Ale v Česku můžeme být klidní. A proč? No protože Česká republika má třetí nejnižší nezaměstnanost mladých lidí, tedy osob mezi 15 až 25 lety v celé Evropské unii! Pojďme na čísla, ať se nám to líp dokazuje. Z původních 7,8 % za minulé období u nás klesl počet nezaměstnaných na téměř neuvěřitelných 6,5 %! Pokles o 1,3 % je na poli nezaměstnanosti něco téměř nevídaného! Statisťák Eurostat výsledky svého šetření staví do kontrastu k nezaměstnanosti mladých v Řecku, kde se tato hodnota pohybuje na neskutečných 39,1 %.

 

U mě dobrý

Ale narozdíl od celkové nezaměstnanosti, kde si bez problémů nárokujeme 1. příčku, nás v kategorii mladých nezaměstnaných předběhlo Nizozemsko s 6,1 %. Těm se za minulé období povedlo nezaměstnanost srazit o 0,8 % a dostalo se i před Německo (6,4 %). No, šlapeme jim skoro na paty.

Na začátku roku 2021 bylo v celé Evropské unii napočítáno 2,84 milionu jedinců mezi 15-25 lety věku. Tehdy se nezaměstnanost pohybovala na 15,4 %, a už tahle hodnota byla o 0,2 % nižší než v předchozím období.

 

Tyhle země nejsou pro mladý

Ještě jednou se vrátíme k Řecku, kde narozdíl od většiny ostatních zemí nezaměstnanost roste, než aby klesala. V říjnu 2021 bylo v zemi 33,2 % mladých bez práce, zatímco v listopadu téhož roku hodnota atakovala již zmiňovaných 39,1 %. Nevíme jak Vy, ale už takhle to mladí v dnešní době nemají zrovna posypané cukrem. Být však mladý v Řecku se zdá jako boj proti větrným mlýnům.

Kritické Řecko následují o něco méně kritičtější Španělsko a Itálie, jejichž nezaměstnanost mladých se drží na 29,2 %, respektive 28 %. Možná mnohé překvapí fakt, že v našem výčtu chabé zaměstnanosti mladých figuruje i Švédsko. Jedno z pěti skandinávských království, které svět obdivuje kvůli krásám přírody, IKEE, politice a absenci alkoholu, drží nezaměstnanost mladých na 24,6 %.

 

Karta leží, hra běží

A jak to, že se České republice daří i během pandemie, která téměř doslova vysává energii z téměř všech odvětví, snižovat nezaměstnanost? Nejpravděpodobnější odpověď nabídl ekonom Jakub Siedler. Odkázal na řadu podpůrných státních programů, které u nás máme. Ty podle něj viditelně omezují rychlý růst nezaměstnanosti.

Ať tak či tak, podle čísel u nás mají mladí převážně práci. To ovšem neznamená, že je na trhu práce přehnané množství pracovních míst pro mladé. Další generace mladých – a často po vysoké škole – se bude muset čím dál víc rvát o volná pracovní místa, kterých bude méně a méně.

Ale ať nevidíme svět jen pesimisticky. Být v něčem třetí nabízí člověku (zemi) téměř neomezené možnosti. Může se stát druhým nebo dokonce prvním! Anebo také čtvrtým, jak praví klasik.

 

Grafika: Jakub Janega

Kontakty info@euforka.eu

Koordinátor projektu

Bc. Antonín Nenutil
student UP

Garantka projektu

doc. Mgr. Andrea Hanáčková, Ph.D.
prorektorka pro komunikaci a stud. záležitosti

Garantka projektu

Mgr. Vladimíra Sedláčková
komunikace a stud. záležitosti

Copywriting a sociální sítě

David Cestr
student UP

Audio produkce

Denis Špringer
student UP

Editorka textů

Helena Hrubá
studentka UP

Garant copywriting a soc. sítě

Mgr. Vojtěch Duda
vnější vztahy UP

Grafické práce

Bc. Adéla Gajdošíková
studentka UP